Δευτέρα, 16 Σεπτεμβρίου 2013

5X5=23 ΒΡΑΔΙΑ ΤΕΧΝΗΣ ΚΑΙ ΠΟΙΗΣΗΣ
5 Ποιητές και άλλοι 2, 1 Μουσικός και 1 Εικαστικός σε μια βραδιά αφιερωμένη στην Ποίηση

 
Ο Πάμπος Κουζάλης, ο Γιώργος Πήττας, η Εφροσύνη Μαντά - Λαζάρου ο Καλλίνος Χριστόδουλος και ο Κωνσταντίνος Κοκολογιάννης,...

Τη Δευτέρα 23 Σεπτεμβρίου 2013 στις 8 μ.μ. στο καφενείο- αναγνωστήριο «Πρόζακ» στην οδό Μέδωντος 3Α (πάροδος λεωφόρο Στασίνου) στη Λευκωσία θα μαζευτούν και θα απαγείλλουν ποιήματα από 5 αγαπημένους τους ποιητές.

Μαζί τους ο μουσικός Γιώργος Καλογήρου και η εικαστικός Αγγέλω Ευαγγέλου ο πρώτος με το λαούτο του θα μας ταξιδέψει σε μονοπάτια μελοποιημένης ποίησης και η δεύτερη θα παρουσιάσει 5 έργα της εμπνευσμένα από την ποίηση των 5 υπόπτων ποιητών.

Φιλική συμμετοχή η Ιταλίδα ποιήτρια Maria Grazia Caladrone από τη Ρώμη, και η Τουρκο-Κύπρια ποιήτρια Alev Adil από το Λονδίνο, που θα απαγγείλουν ποιήματά τους, μέσω σύνδεσης Skype.

για περισσότερες πληροφορίες: 96 506 311 και 22 104244
 
 

Έργο της Α. Ευαγγέλου στην ποιητική συλλογή του Π. Κουζάλη 'Ραπτός Λόγος'
Γιατί 5x5=23
 
Για τα μαθηματικά η απάντησή μας είναι ορθή. Δεν απαντήσαμε ούτε μπανάνες ούτε πιγκουίνους, αλλά έναν αριθμό, όχι όμως σωστό.
5x5=23, για τα μαθηματικά και για την κοινή μας λογική είναι μια λάθος απάντηση. Λάθος όπως πολλά πράγματα με τα οποία ερχόμαστε καθημερινά αντιμέτωποι, στην κοινωνία μας, 
την οικονομία μας, το περιβάλλον μας και γενικότερα στην ίδια μας τη ζωή. Η δικιά μας διαφυγή, το δικό μας όπλο ενάντια σ’ αυτά τα λάθη είναι η ποίηση. Η ποίηση μεγάλων και μικρών ποιητών, γνωστών και αγνώστων. Ποίηση που φωνάζει ότι είμαστε άνθρωποι ζωντανοί, άνθρωποι με όνειρα, άνθρωποι  που μας αρέσει να 
μοιραζόμαστε πράγματα που αγαπάμε με άλλους ανθρώπους.
Ποίηση.


Συντελεστές της εκδήλωσηςΟ Πάμπος Κουζάλης γεννήθηκε στη Λευκωσία το 1964. Εργάζεται ως φιλόλογος στη Μέση Εκπαίδευση. Έχει εκδώσει δύο ποιητικές συλλογές: «ραπτός λόγος», εκδόσεις Παράκεντρο, Λεμεσός, 2003. «ένα», εκδόσεις Παράκεντρο, Λεμύθου, 2011.

 

Ο Γιώργος Πήττας γεννήθηκε το 1956 στη Λευκωσία. Από τα 8-9 του περίπου πασχίζει ναι είναι διάφορα πράγματα μεταξύ των οποίων και ποιητής.

 

H Ευφροσύνη Μαντά – Λαζάρου,

 Έργα της:

*  Οι Μέρες Υφάντρες οι Νύχτες Γυμνές, Λευκωσία, 2002

*  ...σε έρωτα ή θάνατο θα πάμε, Λευκωσία, 2005

*  Φίλε μου εγω δεν ειμαι σαν και σένα, Λευκωσία, 2006

*  Χωρίς την Αριάδνη, στη χώρα του αυτισμού παρέα με την ποίηση, Αθήνα   Εκδόσεις Γκοβόστη 2006

* Το Μέσα Φόρεμα, Εκδόσεις Αφή, 2011

*  Ο Νώε στην πόλη, Πλανόδιον, 2012

 Δημοσιεύσεις σε εφημερίδες και στα λογοτεχνικά περιοδικά: Άνευ,Παρέμβαση, Μανδραγόρας, Φαρφουλάς.

 

O Χριστόδουλος Καλλίνος:

Είμαι λυρικός και υπαρξιακός ποιητής,

σπανίως γράφω και πολιτική ποίηση.

Είμαι λαικής καταγωγής,

και εκ πεποιθήσεως αριστερόχειρ.

Δεν έχω πάρει κρατικό βραβείο λογοτεχνίας,

ούτε έχω πάρει ποτέ καμία επίσημη πρόσκληση

ή κανένα άλλο επίσημο τίτλο τιμής.

Δεν αφιερώνω ποιήματα σε ακαδημαικούς,

κριτικούς, εκδότες, ή άλλες διασημότητες.

Αφιερώνω ποιήματα σε φίλους

και στις γυναίκες που αγαπώ.

Δεν έχω εκδόσει ούτε ένα ποιητικό βιβλίο.

Μόνο στο συρτάρι μου υπάρχουν τα ανέκδοτα,

οι 'Περιπέτειες της νύχτας' και το 'Ρέκβιεμ στην νεότητα'.

 

Ο Κωνσταντίνος Κοκολογιάννης γεννήθηκε στο Μεγάλο Πεύκο Αττικής, έζησε σε 9 διαφορετικές πόλεις της Ελλάδας για 19 χρόνια, έφυγε για τον Ιταλικό νότο και το Reggio Calabria όπου έμεινε 9 χρόνια, ανδρώθηκε, έμαθε Ιταλικά και να μαγειρεύει μακαρονάδες. Τα τελευταία 7 χρόνια της ζωής του ζει στη Λευκωσία, γιατί ερωτεύτηκε. ΄Εχει εκδόσει μια ποιητική συλλογή στην Κύπρο και μια στην Ιταλία.

 

Η Maria Grazia Calandrone είναι ένα από τα πιο «δυνατά» ονόματα της σύγχρονης ιταλικής ποίησης. Είναι ποιήτρια, ερμηνεύτρια, θεατρική συγγραφέας, συντάκτης / παρουσιαστής του Radio 3, κάνει λογοτεχνική κριτική για το περιοδικό «Poesia» και την εφημερίδα «Manifesto». Πρωτοεμφανίστηκε στην λογοτεχνία το 1998 με την συλλογή «Pietra di paragone»  η οποία κέρδισε το βραβείο Νέου Συγγραφέα. Έχει εκδώσει 7 ποιητικές συλλογές, με την τελευταία «La vita chiara» το 2011.

 

Η Alev Adil γεννήθηκε στην Κύπρο και έχει ζήσει σε Κύπρο, Τουρκία και η Λιβύη. Σήμερα ζει στο Λονδίνο, όπου είναι επικεφαλής του Τμήματος Επικοινωνίας και Creative Arts στο Πανεπιστήμιο του Greenwich. Η πρώτη της ποιητική συλλογή ποίησης «Venus Infers» δημοσιεύθηκε το 2004.

 

Ο Γιώργος Καλογήρου γεννήθηκε στη Λευκωσία το 1981. Από την ηλικία των οκτώ ετών πήρε μαθήματα βιολιού και ανώτερων θεωρητικών στο Εθνικό Ωδείο. Είναι απόφοιτος της Θεολογικής σχολής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Παράλληλα ολοκλήρωσε τον κύκλο σπουδών στο λαούτο, δημοτικό τραγούδι, θεωρία βυζαντινής και παραδοσιακής μουσικής και στη βυζαντινή μουσική (πτυχίο, δίπλωμα) στη σχολή βυζαντινής και παραδοσιακής μουσικής «Eν Χορδαίς» στη Θεσσαλονίκη. Το 2009 κυκλοφόρησε την πρώτη του προσωπική δισκογραφική δουλειά με τίτλο: «Καλά το λεν για το φεγγάρι...» σε στίχους του ιδίου, Παναγιώτη Θωμά και σε ποίηση Κώστα Μόντη, Κυριάκου Χαραλαμπίδη, Μιχάλη Πασιαρδή, Βασίλη Μιχαηλίδη και Στασίνου. Το 2010 κυκλοφόρησε τη δεύτερη δισκογραφική του δουλειά με τίτλο: «Ο τεπάρισσος» σε ποίηση Γιάννη Κυπρή στην οποία συμμετέχει η Σοφία Παπάζογλου.

 

Η Αγγέλω Ευαγγέλου είναι εικαστικός με 5-6 ατομικές. Τα τελευταία χρόνια  την απασχολεί το βιογραφικό της και νυχθημερόν εργάζεται για την  ετοιμασία του.

 
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

O ποιητής που απήγγειλε μέσα από αναπνευστήρα - 25 στροφές για τον Robert Lax, τον μεγάλο άγνωστο της αμερικάνικης ποίησης

γράφει ο Ηλίας Μπιστολάς Προφητεύοντας Διαρκώς το παρόν Απ’ τη μια σιωπή Ως την άλλη Του ιερού Παναγιώτης Χαχής, Hotel N...