Αναρτήσεις

Προβολή αναρτήσεων από Δεκέμβριος, 2011

ΒΟΛΦΓΚΑΝΓΚ ΜΠΟΡΧΕΡΤ (Wolfgang Borchert) - Το πνεύμα της θλίψης και ο πρόωρος θάνατος

Εικόνα
Ο Βόλφγκανγκ Μπόρχερτ (1921-1947) έζησε από κοντά τη φρίκη του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου υπηρετώντας στο γερμανικό στρατό και πέθανε νεαρότατος, μόλις 26 χρονών, από ηπατίτιδα. Είναι κατά κύριο λόγο αντιπολεμικός συγγραφέας και υπό το πρίσμα αυτό πρέπει να διαβάζονται τα έργα του. Δεν ξέρω αν κατάφερα να περάσω στο ελληνικό κείμενο αυτό το πνεύμα θλίψης για το μοιραίο, δοσμένο όμως από ένα νέο άτομο και όχι από έναν ηλικιωμένο. Η θλίψη του έχει μια δροσιά νεότητας με μια αίσθηση συνάφειας και αμεσότητας βιώματος και γραφής. Η πόλη που γεννήθηκε και έζησε, το Αμβούργο, είναι παρούσα σε πολλά ποιήματά του, δοσμένη μ’ ένα βλέμμα θλιμμένης κατανόησης, μιας οικείας αποδοχής. Το ποίημα «Ο άνεμος και το ρόδο» δείχνει να προφητεύει τον πρόωρο χαμό του. Τα Άπαντα του, ένας μικρός τόμος που έχω στην κατοχή μου, περιλαμβάνει μικρά πεζά, ποιήματα, το μεταφρασμένο στα ελληνικά θεατρικό του «Έξω μπροστά στην πόρτα» (εκδ. Αναγνωστίδη) και το αντιπολεμικό του μανιφέστο.


Ο ΑΝΕΜΟΣ ΚΑΙ ΤΟ ΡΟΔΟ

Χλωμό μ…

ΕΥΓΕΝΙΟΣ ΜΟΝΤΑΛΕ (EUGENIO MONTALE) - ΔΥΟ ΠΟΙΗΜΑΤΑ

Εικόνα
Η φήμη και ο δημόσιος φόρος
Μου τηλεφώνησαν για να ρωτήσουν τι σκέφτομαιγια τη Διδώ και άλλες ντίβες σήμερα ανεστημένεςστην τηλεόραση·αλλά οι κλασικοί στέκονται ψηλά, μόλις τους φτάνουμε με την σκάλα.Αργότερα το ράφι άγγιξε τον ουρανό,τα νέφη και χάθηκε από την μνήμη.Τίποτα κλασικό δεν μένει έξω από τα μπουκάλιαπαλλώμενα σαν ραβδιά από έναν τσαρλατάνο σε βίντεο.Τίποτα πραγματικά δεν μένει αν όχι τα αποτυπώματα δαχτυλικά αφημένα από τον monssù Travetσ’ ένα φύλλο χαρτί τσαλακωμένο, μισοδιπλωμένο με μια καρφίτσα.Εκεί μέσα δεν υπάρχει η Διδώ ή άλλοι αθάνατοι.Δεν υπάρχει λύπη ούτε χαρά, μόνο ένα μονόγραμμα και λίγασκύβαλα.
μετάφραση Κοκολογιάννης Κωνσταντίνος


Χωρίς αιφνίδιες μεταβολές
Οι εποχέςείναι σχεδόν εξαφανισμένες.Ήταν όλα μια απάτη των Πνευμάτωντου Αιθέρα.
Δεν μπορεί να είναι ζωντανοίσε στιγμές, σε σκιρτήματα, σε φυγή και απόδρασημακρές και βραχύες
Ή ζωντανοί ή νεκροί, η αιώραδεν μπορούσε να διαρκέσει πέρα από την αιώνια φευγαλέα παιδική ηλικία.
Τώρα ξεκινά ο κύκλος της στασιμότητας.Οι επ…

ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΑΛΟΖΩΗΣ - Η ΛΗΘΗ

Εικόνα
Η Λήθη
Ήρθαν όλοι επειδή τουςκάλεσαο συνετός με τη σωφροσύνη τουο επιπόλαιος με τη βιασύνη τουο προφήτης με το βουνό καιτην εκκλησία τουο ξυλουργός με τα πανύψηλαδάση τουο γλωσσολόγος με τα φωνήματατα μορφήματα και τους δεκάδεςφθόγγους τουο τσοπάνος με το κοπάδι τουαργότερα θα διαχώριζε τουςαμνούς από τα ερίφιαμε τους σκύλους του πριν ναδιασταυρωθούν με τους λύκουςμπροστά απ' αυτόν προηγούντανο αποδιοπομπαίος τράγος τουτα μάλλινα ζεστά υφάσματαήρθαν και η σπορά ήρθεκαι τα χιλιάδες σπέρματακαι τα πουλιά με τα πετάγματάτους και κάποια από τα πουλιάμε την ανίατη γρίπη τουςήρθαν και οι νεκροίμε το κίτρινο χρώμα και ταμυρμήγκια επάνω στο σώματους κι αυτοί επειδή είχανκαιρό να μιλήσουν ήταν οι πιοκοινωνικοίήθελα να τους αγκαλιάσωαλλά ήταν τόσοι πολλοί άλλοισυνοδεύονταν απ' τις αρρώστιες τουςάλλοι από τους δολοφόνους τουςκι η κυρία πληρότητα ήρθεκαι η φίλη της η κενότητακι αφού μαζεύτηκαν όλοιη ομοιότητα κι η διαφορετικότηταφάγαμε ουρανό και γηήπιαμε απόσταγμα γνώσηςκαπνίσαμε πίπες κα…